HemOm sidan

Om sidan

Mariestads bildarkiv finns här tillgängligt på webben tillsammans med Töreboda bildarkiv, Vadsbo Museums föremålssamling, Konstnären Bror Kronstrands samling samt Mariestads Kommuns Konstsamling. Det är en lågupplöst version och ett lite begränsat urval. I varje post finns det en kort beskrivning över vad bilden föreställer, vem som har fotograferat och vilket år den är ifrån. Arbetet med att registrera och digitalisera pågår för fullt. Därmed kommer samlingarna att växa efter hand och en del saknade uppgifter kompletteras.

Mariestads Bildarkiv

Fotografier är en värdefull källa till den lokala historien. På Stadsbiblioteket i Mariestad finns flera stora samlingar av fotografier från Mariestad med omnejd. Grunden till bildarkivet lades under 1960- och 1970-talen av dåvarande stadsbibliotekarien Svante Sandberg, som förvärvade ett omfattande bildmaterial med lokal anknytning. 1992 donerade Mariestads Vänner sitt bildarkiv till Stadsbiblioteket och i samband med det började samlingarna att registreras i en bilddatabas.

Mariestads bildarkiv omfattar för närvarande drygt 30 000 scannade fotografier som visar och berättar om livet i Mariestad. Här finns bilder på människor, byggnader och miljöer. Några av bildsamlingarna kommer från yrkesverksamma fotografer, andra från erfarna amatörfotografer.

På Stadsbiblioteket finns även tillgång till högupplösta exemplar av de foton som visas på webben. Här finns också litteratur och andra hjälpredor för att hitta ytterligare i fakta runt själva fotografiet.

Töreboda Bildarkiv

Törebodas bildarkiv huserar på Töreboda bibliotek. Där finns över 12 000 fotografier från hela kommunen, såväl gamla som nya.

Bror Kronstrands Samling

Karl Bror Albert Kronstrand, född 15 mars 1875 i Mariestad, död 1 maj 1950 i Stockholm, var en svensk konstnär. Han utbildade sig vid Kungliga Konstakademin i Stockholm 1895-1900 och kom senare att också bli invald som ledamot i densamma. Bror Kronstrand kom även att verka internationellt. Han var aktiv i bland annat England, USA, Argentina och Brasilien. Som porträttmålare avbildade han bland andra Gustaf V, Emanuel Nobel, Per Albin Hansson, den tjeckiske presidenten Tomáš Garrigue Masaryk och Helen Taft, gift med president William Howard Taft.

Bror Kronstrands samling innefattar bland annat arkivmaterial, skisser, tavlor och fotografier från hans liv. Arbetet med samlingen är fortlöpande och beräknas vara färdigt inom några år.

Komplettera bildarkivet

Har du bilder du tror skulle passa i arkivet? Mariestads bildarkiv tar gärna emot fler fotografier. Även nutida bilder blir en gång historia. Därför är även fotografier från de senaste årtiondena intressanta. Vill du hjälpa till att komplettera bildarkivet? Använd kontaktformuläret Här.